Juwelen >

Bijzonder metaal

Persoonlijk

Sentiment

Eigenheid

Huid contact

Subtiele effecten

Symboliek

 

 

JUWELEN

 

Een juweel dat ontworpen en vervaardigd wordt voor een bepaalde persoon is meer dan een sieraad. Het gebruik van goud, zilver of platina maakt ook het ontwerp uit en het gevoel dat het juweel de drager biedt. Het is de bedoeling dat het stuk deel gaat uitmaken van de persoonlijkheid van de drager waarbij het onlosmakelijk verbonden wordt. Indien zo’n juweel die rol vervult, voelt de eigenaar zich naakt of verloren wanneer zij het juweel niet om heeft. Dit is het doel dat je als ontwerper nastreeft: een stuk maken in een edel metaal dat een deel gaat uitmaken van een levende entiteit, de drager.

Het oppervlak van het metaal wordt op diverse wijzen bewerkt. Dat kan glad gepolijst zijn waardoor er veel reflectie ontstaat, maar boeiender nog zijn fijne structuren waardoor de indruk van verschillende kleuren ontstaan. Door de combinatie van organische en strakke vormen, gladde en ruwe oppervlakken met een vormgeving die de drager behaagt, ontstaan juwelen met een complementair karakter aan de drager. Juwelen kunnen slechts tot leven komen wanneer ze worden gedragen en wanneer ze door de drager worden gekoesterd als een deel van zichzelf.

Laid by the moonlight

a silver sheet over lake, quivers

in the tranquil night.

- Subodh Pandey

WAT TE WETEN VAN GOUD?

 

Goud is met platina het meest edele metaal, het is hypo-allergeen en antibacterieel. Goud behoudt zijn materiaalwaarde. Door kleine toevoegingen van zilver of koper kan de kleur variëren. Oude juwelen kunnen hergebruikt worden, het nieuwe goud is conflictvrij gewonnen. Door de recyclage is het een duurzaam materiaal.